Färglära

Färglära

Färgen i ett rum är ofta det första vi uppfattar, både medvetet och omedvetet. När man ska inreda sitt hem är färgsättningen ofta det svåraste, eftersom det finns så oerhört många nyanser och kulörer att välja på. Det finns modefärger som kan ge en mycket personlig stil men faran kan vara att man tröttnar på färgen efter ett tag.

Vitt och gult är färger som vi ofta använder oss av i våra svenska hem, vitt är ju en neutral färg och gult symboliserar solens färg. Ifall ett rum skulle kännas alltför vitt kan man balansera det med ett mörkare golv. När man använder vita färger ska man tänka på ett underarbetet ska vara noggrant utfört eftersom en vitmålad vägg eller en vit tapet framhäver ojämnheter.

Färgsättning och vårt förhållande till olika färger är väldigt personligt, vissa färger kan få oss på bra humör medan andra kan få oss att känna olust. Beroende på den stämning man vill skapa bör man använda sig av en färg som uppfyller ändamålet. De flesta föredrar lugna, neutrala färger i rum där man spenderar mycket tid, samt starkare färger där man inte vistas så länge.

Provmåla alltid en väggyta för att se om färgen passar i rummet , bedöm färgen i både dagsljus och i ett artificiellt ljus. Ifall det är ett stort rum du ska måla tänk då på att använda en ljusare nyans av samma färg, alltså en färg som inte har lika mycket kulörstyrka. Ljusa färger får ett rum att verka större, medan mörka färger får rummet att kännas mindre.

LJUS OCH FÄRGER

Alla som stått och vridit på ett klädesplagg i en butik för att få fram den rätta vinkeln mot ljuset vet att ljuset ibland ”ljuger”. Detta beror på valet av belysning. I vårt kalla och mörka klimat uppskattar många att ha varmt, gult ljus som man hittar i vanliga glödlampor. En rekommendation är att blanda olika färgåtergivningsegenskaper, så att hemmiljön blir varierad och spännande.

Färgkomposition handlar om hur olika färger förhåller sig till varandra. Det finns flera olika system, men ett som ofta används är NCS (Natural Colour System). Det är en färgcirkel där alla nyanser har sin egen beteckning. Färgcirkeln består av sex elementarfärger, gul, röd, blå och grön. Även svart och vitt är elementarfärger men det är de kulörta som ligger i färgcirkeln.

Olika färger associeras med olika känslor , den röda färgen t.ex är en aktiv färg, en varm färg som får våra hjärtan att slå snabbare, och som får oss att bli hungriga. Två andra aktiva färger är gult och orange. Gult är färgen som är närmast solen. Orange associerar man till ljus och eld.

De passiva färgerna är grönt, blått och violett. Den gröna färgen sägs ge en känsla av lugn och ro, en färg som ger rummet harmoni. Blått sägs ge kyla och vila, alltså en färg som passar bra i sovrum. Violett ger mystik, den är också andlighetens färg.

WordPress Theme built by Shufflehound.